4 lucruri mai puțin cunoscute despre ciment

Cimentul este un material de construcții fabricat prin măcinarea clinckerului, care acționează ca un liant puternic atunci când este amestecat cu o cantitate corespunzătoare de apă. Acesta este un element important în producerea betoanelor și mortarelor, fiind esențial pentru aproape toate construcțiile datorită rezistenței pe care o oferă structurilor. În rândurile de mai jos poți descoperi 4 lucruri mai puțin cunoscute despre această pulbere fină pe care, probabil, și tu ai folosit-o cel puțin o dată. 

Cimentul Portland este denumit după culoarea calcarului de Portland

Dezvoltat în 1824 de scoțianul Joseph Aspdin, cimentul Portland este utilizat pe scară largă în prezent ca agregat pentru cele mai multe tipuri de beton. Aspdin a încălzit calcarul și argila pentru a produce o pastă care putea fi confundată ușor cu renumitul calcar de Portland, exploatat în Dorset. El a descoperit rapid că putea fi folosit pentru construcția de case și a brevetat materialul. Astăzi, poți alege dintre peste 27 de tipuri de ciment Portland, cu sau fără adaosuri, în funcție de aplicația de destinație. [1]

Procesul de fabricație al cimentului este complex

Cimentul este fabricat din blocuri mari de calcar și argilă zdrobite și amestecate cu alte minerale prime care conțin fier și siliciu. Pietrele mici sunt apoi transportate într-un cuptor și încălzite la o temperatură foarte ridicată. În cuptor, o parte din amestec se topește la o flacără care atinge 2000 de grade Celsius și formează bucăți de ciment cunoscute sub numele de clinker. În cele din urmă, clinkerul este răcit brusc și amestecat cu gips și zgură. Ulterior este măcinat pentru a obține o pulbere foarte fină pe care o cunoaștem cu toții sub numele de ciment.

Una dintre cele mai importante componente ale cimentului este aerul

Este greu de crezut că un material atât de puternic și durabil precum cimentul ar putea să includă un ingredient atât de ușor și fragil precum aerul. Amestecul de pietriș, nisip și apă folosit pentru a face ciment conține invariabil mici buzunare de aer. Acest lucru afectează proprietățile cimentului, motiv pentru care nu este recomandat să folosești pe termen lung ciment dintr-un sac desfăcut. Verifică întotdeauna termenul de valabilitate de pe sacul de produs și utilizează-l înainte de acesta. 

Cimentul se utilizează întotdeauna împreună cu alte materiale

Așa cum am menționat deja, cimentul este un ingredient cheie pentru obținerea betonului și al mortarului. După apă, betonul este cel mai des folosit material din lume, cu peste 20 de miliarde de tone utilizate anual. [2] Acesta rezultă din amestecul de apă, ciment, nisip și pietriș, iar pasta creată, odată uscată, poate suporta sarcini grele, fiind foarte rezistentă la condiții extreme de mediu. 

De asemenea, compoziția mortarului conține apă, var și nisip, ciment sau alți lianți cu rol de adeziv, cum ar fi calcarul. Având în vedere că cimentul nu se folosește ca material de sine stătător, atunci când îl achiziționezi este necesar să-l prepari conform instrucțiunilor de pe ambalaj. 

Așadar, cimentul este pulberea fină care a stat la baza evoluției construcțiilor încă din vremea romanilor și continuă să ocupe un loc important în dezvoltarea acestei industrii. Alege tipul de ciment în funcție de scopul proiectului tău, pune-l în operă conform indicațiilor producătorului, iar dacă ai nevoie de recomandări suplimentare, ia legătura cu un specialist din domeniu!

[1] Wikipedia Contributors. “Portland Cement.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 8 Dec. 2022, en.wikipedia.org/wiki/Portland_cement. Accesat la 3 Jan. 2023.

[2] Gagg, Colin R. “Cement and Concrete as an Engineering Material: An Historic Appraisal and Case Study Analysis.” Engineering Failure Analysis, vol. 40, May 2014, pp. 114–140, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1350630714000387#:~:text=Highlights&text=Second%20only%20to%20water%2C%20concrete,consumed%20material%20in%20the%20world.&text=The%20historic%20development%20of%20cements%20and%20concrete%20are%20reviewed., 10.1016/j.engfailanal.2014.02.004. Accesat la 3 Jan. 2023.

Articolul Anterior

Merită să cumpăr camioane izoterme?

Articolul Urmator

De ce AS Roma este una dintre favoritele pentru a câștiga Europa League în acest sezon

Cele mai populare