3 moduri eficiente pentru organizarea colecției de cărți

Fără îndoială, cărțile sunt o modalitate excelentă pentru a evada din rutina zilnică. Pentru câteva ore, cuvintele îți permit să iei parte la relatări nemaipomenite, desprinse din imaginația autorului preferat. Fie că este vorba despre un roman psihologic, în care ești încurajat să descurci ițele încurcate ale planului gândit cu tact de personajul principal, fie că devii spectatorul unei povești de dragoste, cărțile îți dezvoltă atât creativitatea, cât și imaginația. 

Prin urmare, dacă te încadrezi în categoria persoanelor pasionate de lectură și, implicit, de  colecționarea romanelor preferate, probabil că te-ai lovit până în acest moment de problema organizării. O bună aranjare a cărților în bibliotecă îți permite să găsești mai ușor romanul de non-ficțiune pe care l-ai citit în trecut și, în același timp, nu vei uita să te bucuri de noile achiziții, la care n-ai avut încă timp să ajungi.

Chiar dacă, în ultima perioadă, cărțile în format electronic, disponibile în orice moment pe telefonul mobil prin utilizarea unei aplicații dedicate, au devenit mai populare, varianta clasică a romanelor rămâne una dintre plăcerile pasionaților de lectură. Când vine vorba despre împărțirea cărților în funcție de gen, categorie, autor sau cultura de origine a autorului, iată câteva metode creative pentru organizarea colecției personale.

În funcție de genul literar

În general, cărțile ce aparțin aceluiași gen literar tind să urmărească un tipar asemănător. Așadar, probabilitatea ca următoarea poveste să-ți atragă atenția de la primul capitol se intensifică cu fiecare cuvânt citit. Indiferent că preferi carti romantice, polițiste, psihologice ori science fiction, gruparea lor în funcție de gen și subiect comun va face mai ușoară descoperirea următoarei aventuri.

Așadar, când vrei să-ți satisfaci curiozitatea cu privire la faptele desfășurate în perioada comunismului, vrei să afli detaliile scandalurilor politice din România sau vrei să fii martorul unei povești romantice cu multe întorsături de situație, vei ști cu exactitate unde să cauți.

Separă cărțile necitite

Cele mai citite articole

Noile apariții de carte sunt prilejul ideal pentru îmbogățirea colecției așezate pe rafturile bibliotecii de acasă. Cu toate acestea, dacă sunt aranjate haotic, șansele ca romanul plin de acțiune să fie uitat într-un colț îndepărtat se măresc considerabil.

Așadar, încearcă să păstrezi ordinea în colecție, separând de fiecare dată cărțile deja lecturate de noutățile editoriale care abia își fac apariția în bibliotecă. În acest mod, poți fi sigur că ai mereu la îndemână material suficient pentru următorul sfârșit de săptămână.

În funcție de categorie

De-a lungul timpului, fiecare persoană dezvoltă o atracție către o anumită categorie. Unele persoane preferă scenariile imaginare construite de autori, în timp ce altele asociază lectura cu dezvoltarea personală, o modalitate simplă prin care își pot îmbogăți cunoștințele cu privire la subiecte de interes general. 

Dacă te încadrezi în ambele categorii, împarte cărțile în două rubrici distincte: ficțiune și non-ficțiune. Fiind un sistem de organizare utilizat în majoritatea bibliotecilor și magazinelor de profil, se dovedește a fi eficient și ușor de pus în practică. 

Fără îndoială, volumele din bibliotecă reprezintă o investiție în dezvoltarea continuă a creativității, a vocabularului, în îmbunătățirea memoriei și reducerea stresului. Așadar, cititul se numără printre activitățile benefice recomandate pentru întreaga familie. 

Sursă foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Sfaturi utile pentru îngrijirea corectă a mâinilor

Articolul Urmator

Cu MaxBet pleci în vacanțe de vis!

Cele mai populare