3 metode de prevenire a durerii de rinichi

Rinichii sunt organe de forma boabei de fasole localizate imediat sub cutia toracică, unul de fiecare parte a coloanei vertebrale. Atunci când aceste organe sunt afectate de anumite probleme de sănătate, durerea de rinichi sau renală care se resimte este deseori confundată cu durerea de spate. Principala diferență este că durerea renală este de obicei localizată mai sus, sub coaste, în partea stângă sau dreaptă a coloanei, și tinde sa fie mai profundă. Totodată, cel mai adesea radiază și către alte zone, cum ar fi abdomenul sau zona pelviană. [1]

Acest articol, îți prezintă 3 metode de prevenție pe care nu ar trebui să le ignori dacă dorești să eviți durerile de rinichi. 

Asigură-te că bei suficientă apă

Principalul rol al rinichilor în organism este de a filtra toxinele din sânge și a le elimina din organism prin intermediul urinei. De asemenea, sunt responsabili și pentru menținerea unui nivel optim de hidratare și electroliți. [2] 

Toate aceste procese au nevoie de apă pentru a avea loc. Acest lichid facilitează atât transportul toxinelor în fluxul sangvin, cât și procesele de filtrare care au loc la nivelul rinichilor și eliminarea toxinelor prin urină. Așadar, dacă dorești să eviți durerea de rinichi, bea apă ori de câte ori simți nevoia. 

Recomandarea generală este de a consuma cel puțin doi litri de apă zilnic. Cu toate acestea trebuie avuți în vedere și anumiți factori precum regiunea în care locuiești, tipul de dietă, temperaturile, nivelul de activitate fizică sau starea de sănătate. Spre exemplu, dacă locuiești într-o zonă montană, te supui unor antrenamente intense sau experimentezi un episod febril vei avea nevoie de mai multă apă.  [3] 

Ai grijă la dieta zilnică 

Alimentele consumate pot avea și ele un impact semnificativ asupra sănătății rinichilor. Pentru că o tensiune arterială mare este un factor de risc pentru bolile de rinichi este important să protejezi sistemul cardiovascular cu  acizi grași Omega-3. Aceștia abundă în carnea de pește, în special somonul și tonul. 

Vitaminele, fibrele, mineralele și antioxidanții din verdețuri precum spanacul și varza kale nu trebuie nici ele ignorate dacă dorești să îți protejezi rinichii. Nu sunt o opțiune pentru persoanele supuse dializei pentru că sunt bogate în potasiu. Totodată, poți alege să înlocuiești gustările în care abundă zahărul cu fructele de pădure. Spre exemplu, merișoarele pot ajuta în cazul infecțiilor urinare. [2]

Pentru a evita pietrele la rinichi, o cauză principală a durerilor renale, este important să reduci atât cantitatea de sodiu din dietă, cât și proteinele animale consumate. Astfel de măsuri contribuie, implicit, și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. [4]

Adoptă un stil de viață activ și sănătos

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru a reduce riscul de boli renale cronice. În plus, sunt excelente pentru a menține inima sănătoasă, fapt ce contribuie la o funcționare optimă a rinichilor. 

Scopul nu este de a deveni un atlet pasionat de maratoane, ci de a ține corpul într-o stare fizică adecvată. Este suficient și mersul pe jos sau dansul, dar poți alege și activități perfecte pentru a petrece timpul in aer liber precum ciclismul. Optează pentru o activitate care îți face plăcere și vei fi mai puțin înclinat să renunți la ea. 

Totodată, este important să eviți obiceiurile nesănătoase precum fumatul. Acesta deteriorează vasele de sânge ale corpului, încetinind fluxul sangvin la nivelul tuturor organelor, inclusiv al rinichilor. În plus, crește riscul de a dezvolta cancer renal. [5]

Rinichii sunt organe esențiale pentru buna funcționare a organismului și au nevoie de protecție în fiecare zi. Pentru a evita durerile renale, cel mai important este un aport de apă corespunzător. Dieta și stilul de viață sunt alte aspecte care contează. 

Bibliografie: 

  1. “Kidney Pain: Causes, Treatment & When to Call a Doctor.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17688-kidney-pain. Accesat la 17 Oct. 2022.
  2. Johnson, Jon. “What Foods Are Good for Kidneys?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 5 June 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/325390#water. Accesat la 17 Oct. 2022.
  3. ‌Gunnars, Kris. “How Much Water Should You Drink per Day?” Healthline, Healthline Media, 5 Nov. 2020, www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day#how-much-you-need. Accesat la 17 Oct. 2022.
  4. ‌Pendick, Daniel. “5 Steps for Preventing Kidney Stones – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 4 Oct. 2013, www.health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721. Accesat la 17 Oct. 2022.
  5. ‌The. “8 Ways to Keep Your Kidneys Healthy.” Healthline, Healthline Media, Feb. 2019, www.healthline.com/health/kidney-health. Accesat la 17 Oct. 2022.

Articolul Anterior

De ce e sănătoasă budinca de ovăz?

Articolul Urmator

Cum alegi setul potrivit de mingi de tenis?

Cele mai populare