3 curiozitati fascinante despre istoria pisicilor

De curand, in familia si in inima ta a patruns un nou membru: blanos, pregatit sa-ti daruiasca iubire, sa te invite la joaca ori de cate ori are chef si sa se cuibareasca la pieptul tau de fiecare data cand tragi un pui de somn. 

Cum vrei sa-i oferi, pe langa multa dragoste, cele mai bune conditii de viata, cauti informatii despre alimentatia sanatoasa a pisicilor, despre activitatile lor preferate, despre cum poti preveni anumite afectiuni. Interesul pentru astfel de lucruri este si mai mare mai ales daca este pentru prima data cand devii parinte de pisica. 

In articolul de azi iti prezentam o serie de curiozitati fascinante desprinse din istoria pisicilor, care s-ar putea sa te ajute sa intelegi mai bine personalitatea si comportamentul felinei tale:

Pisicile au fost domesticite acum 4.000 de ani

Animale de companie care se integreaza usor in noile lor familii, inclusiv in familiile cu copii, unde sunt indragite de cei mici, pisicile nu au fost dintotdeauna domestice. Dovezile despre primele interactiuni dintre oameni si pisicile salbatice au o vechime de mai bine de 9000 de ani si provin din Cipru. 

In schimb, domesticirea pisicilor, care au ca stramos pisica salbatica africana, a inceput in Egipt acum aproximativ 4000 de ani, din motive practice: oamenii aveau nevoie de aliati de nadejde impotriva efectelor daunatoare produse de rozatoare asupra culturilor si, mai mult decat atat, impotriva bolilor cauzate in special de sobolani. Asadar, putem spune ca pisicile au salvat, la propriu, vietile multor oameni. Nu intamplator micile feline erau considerate creaturi sacre in cultura egipteana.

Pisicile au fost domesticite mai tarziu decat cainii

Acesta ar putea fi si un semn care arata, totusi, ca micile feline, desi dragastoase si adorabile, sunt totusi animale de companie cu un grad mai mare de independenta decat cainii. Sigur, este important sa tinem cont si de stilul de viata al populatiilor din trecut si de statutul lor initial, dar de durata, de migratori. Vanatori iscusiti si nomazi prin excelenta, stramosii nostri aveau nevoie de caini pentru a-si procura hrana mai usor.

Mai tarziu, odata cu aparitia primelor asezari umane, vechile populatii au inceput sa se confrunte cu efectele devastatoare ale rozatoarelor, anterior amintite. Contextul nefavorabil a dus, astfel, la nevoia oamenilor de a avea ajutoare de nadejde impotriva rozatoarelor.

Din pacate, pisicile nu au fost mereu iubite pe parcursul istoriei

Contextul istoric nu a fost intotdeauna favorabil pentru micile feline, venerate in perioada antica si extrem de iubite in zilele noastre. Evul Mediu reprezinta, cu siguranta, cea mai intunecata etapa din istoria pisicilor. Mai precis, acestea erau considerate vinovate de aparitia si rapandirea ciumei bubonice, epidemie care cauzat milioane de decese in anii 1347-1351. 

In realitate, insa, cauzele raspandirii ciumei bubonice erau strans legate de numarul mare de rozatoare infectate cu bacteria Yersinia. Astfel, exterminarea pisicilor, principalii inamici ai rozatoarelor de atunci, nu a dus decat la cresterea semnificativa a numarului de imbolnaviri si decese umane din perioada respectiva.

Dupa cum poti observa, istoria pisicilor este una tumultoasa, micile feline trecand atat prin momente de glorie, cat si prin etape extrem de dureroase si nemeritate. In zilele noastre, insa, multe dintre ele se bucura de iubire si grija in familii de pe tot Globul.

Daca ai decis sa adopti si tu o pisica, nu putem decat sa te felicitam si sa iti recomandam sa te informezi in continuare, din surse sigure, despre alimentatia micilor feline, despre particularitatile igienei pisicilor si, bineinteles, sa discuti ori de cate ori este necesar cu medicul veterinar. Astfel, pisica ta va beneficia de cele mai bune conditii de viata.

Articolul Anterior

PISTOALE DE AUTOAPĂRARE – ACCESORIUL INDISPENSABIL DIN GEANTA UNEI FEMEI

Articolul Urmator

Concediu la mare: 6 lucruri pe care să le iei cu tine

Cele mai populare