10 sfaturi pentru antreprenorii la început de drum

Demararea unei afaceri se poate dovedi o provocare uriașă pentru antreprenorii aflați la început de drum. Obținerea unei finanțări, dezvoltarea produselor sau serviciilor, lansarea și promovarea lor pe piață, înțelegerea unui cadrul fiscal instabil ori depășirea concurenței sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare, atunci când vrei să înființezi o companie. Cum orice început este dificil, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu sfaturi utile pe care le poți lua în calcul dacă vrei sa pornești cu dreptul.

1. Studiază domeniul în care vrei să activezi

Unul dintre cei mai importanți pași înainte de a intra în lumea afacerilor este acela de a cerceta piața pe care urmează să activezi. Ai grijă să faci o analiză detaliată pentru a identifica principalii competitori, publicul țintă, posibilii investitori sau parteneri de afaceri. Studierea mediului îți va oferi o înțelegere mai bună a modului în care compania ta trebuie să se poziționeze pe piață.

2. Alege o afacere care să-ți placă

Foarte multe persoane tind să înființeze o firmă într-un domeniu pe care-l consideră profitabil sau la modă. Ei bine, acesta este un mod eronat de a vedea lucrurile. Dacă nu faci ceea ce-ți place, atunci vei fi nevoit să lucrezi mai mult decât la vechiul loc de muncă și nu vei putea obține rezultate optime.

3. Pune la punct un plan de afaceri

Chiar dacă e o piatră de moară pentru unii, planul de afaceri este un parcurs previzibil. Acesta îți arată în ce moment al businessului te afli, te ajută să stabilești obiective clare pentru afacerea ta și să-ți monitorizezi progresul, să atragi surse de capital ori să-ți schimbe prioritățile, atunci când este necesar.

4. Atrage oameni de calitate

Ca să-ți crești afacerea, ai nevoie de oameni dedicați și bine pregătiți în jurul tău. Ai grijă să analizezi personalitatea potențialilor angajați, cunoștințele, studiile și experiența lor și să examinezi modul lor de gândire față de cultura organizațională a firmei tale. În acest fel, îți vei crea o echipă solidă, care va depune efort pentru îndeplinirea obiectivelor firmei.

5. Ține cont de relația cu clienții

Consumatorii renunță foarte ușor la firmele care au un serviciu deficitar de relații cu clienții. Așadar, asigură-te că înființezi un astfel de departament în cadrul companiei tale și că faci o prioritate din a le oferi clienților tăi răspunsuri rapide la toate întrebările și problemele lor.

6. Investește în promovarea afacerii

Cele mai citite articole

Atunci când ești la început de drum, se poate să nu ai la dispoziție prea mulți bani pentru promovare. Însă, dacă nu informezi oamenii despre produsele sau serviciile tale, nu vor apela prea ușor la compania ta, când au nevoie de ea. Prin urmare, atribuie o suma corectă pentru canalele de promovare, ca sa poți obține rezultate optime pe piață.

7. Fă networking

Un cerc social potrivit te poate ajuta să evoluezi mult mai repede decât te-ai putea aștepta. Altfel spus, învață să te faci cunoscut în domeniul tău de activitate și altele conexe, folosindu-te de marketingul „din gură în gură”. Participă la conferințe, evenimente de business, adunări ale comunității locale sau întâlniri cu asociațiile de caritate, dacă vrei să construiești o buna reputație afacerii tale.

8. Învață în fiecare zi

Antreprenoriatul nu reprezintă o calitate sau ceva cu care te naști, ci se învață zilnic, prin identificarea și rezolvarea multor probleme. Schimbă lucrurile atunci când nu merg, găsește soluții și insistă, dar, mai presus de orice, ai grijă să înveți constant din experiențele tale.

9. Asumă-ți riscuri

Una dintre cele mai interesante părți ale vieții de antreprenor este aceea că în permanență te vei lovi de obstacole. Vei avea parte atât de succes cât și de eșec, dar, asta nu înseamnă că trebuie să renunți. Gândește-te întotdeauna că există șanse egale în a pierde sau a câștiga ceva, așa că mergi mai departe cu fiorul și bucuria de a vedea ce anume funcționează.

10. Negociază-ți contractele

În orice situație este important să încerci să obții un avantaj financiar, așadar, nu sări niciodată peste etapa de negociere. Fie ca este vorba despre salariile angajaților, contractele cu furnizorii și clienții sau cele încheiate cu instituțiile de credit, încearcă să iți crești șansele de a obține beneficii.

Exista o mulțime de detalii ce țin de activitatea unui antreprenor, dar, este imposibil să le stăpânești pe toate încă de la început. Selectează ceea ce este avantajos pentru afacerea ta, învață să perseverezi și concentrează-ți atenția pe promovarea companiei. Mai mult ca sigur, la un moment dat, totul va funcționa așa cum îți dorești.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Top 4 motive pentru care să investești în proprietăți industriale

Articolul Urmator

Tipuri de pavaje pe care trebuie sa le amenajezi in curte

Cele mai populare