Inceputul unui nou an iti ofera posibilitatea de a face schimbari importante in stilul de viata. Sanatatea trebuie sa fie permanent pe primul loc, iar acest lucru iti va oferi incurajarea necesara pentru a adopta o rutina echilibrata si de a observa rezultatele pozitive rapid. Un stil de viata sanatos se cladeste cu ajutorul alimentelor potrivite si prin optarea pentru suplimente, atunci cand este cazul. Iata ce este recomandat sa incluzi in dieta zilnica pentru o stare de sanatate optima:
1.Fasole si alte boabe
Fasolea, nautul, mazarea si lintea sunt cateva exemple de boabe care iti pot completa dieta. Acestea sunt o sursa importanta de fier si fibre, in special pentru persoanele care consuma cantitati reduse de carne sau sunt vegetariene. Boabele au si un efect pozitiv asupra reglarii nivelului de colesterol si pentru a evita riscurile de dezvoltare a unor boli cardiace.
2. Fructe de padure
Fructele de padure contin cantitati insemnate de fibre si antioxidanti, asa ca nu ezita sa le vanezi in piete, in plin sezon. Acestea apar pe standuri vara si toamna, dar poti opta si pentru variante din supermarket, mai ales pentru cele congelate. De asemenea, ceaiurile au beneficii terapeutice, asa ca alege un ceai Basilur si consuma o cana cel putin o data pe zi.
3. Oua
Micul dejun este o parte importanta a unei rutine sanatoase, asa ca nu sari peste el. Ouale sunt o sursa importanta de antioxidanti, vitamina B, vitamina A, fie si luteina. Toate acestea contribuie la sanatatea ochilor si a pielii, printre multe altele.
4. Nuci si seminte
Poate ai observat ca nu consumi suficiente nuci si seminte in viata de zi cu zi. Acestea nu sunt doar o gustare potrivita in fata televizorului, ci pot fi introduse in meniul zilnic, datorita beneficiilor lor. Printre acestea se numara continutul de omega-3 si alti acizi grasi recomandati, care reduc nivelul de colesterol „rau” si incurajeaza sanatatea inimii.
5. Kale si spanac
Varza kale este din ce in ce mai cunoscuta pentru proprietatile sale asupra organismului, iar spanacul ramane o optiune ideala pentru intreaga perioada a anului. Consumate in salate, gatite in tocane de legume sau alaturi de oua, aceste alimente sunt versatile si bogate in vitamine, minerale si fibre.
6. Vitamina D
Organismul isi ia doza de vitamina D prin expunerea la soare, dar in perioadele in care nu te poti bucura de aceasta resursa, trebuie sa suplimentezi cantitatea. In lunile de iarna este recomandat sa discuti cu medicul tau despre posibilitatea sau necesitatea de a opta pentru suplimente alimentare. De asemenea, consuma mai multe alimente precum somonul si galbenusul de ou.
7. Vitamina B
O cantitate ideala de vitamina B ajuta organismul sa se dezvolte si este necesara creierului, pentru a-si urma functiile normale. De asemenea, vitamina B poate influenta schimbarile de stare si efectele unei perioade stresante prelungite. Vitamina B2, in mod special, influenteaza dezvoltarea celulara, functionarea optima a metabolismului si formarea globulelor rosii.
8. Magneziu
Magneziul este esential pentru producerea energiei necesare organismului si pentru sanatatea oaselor. Acesta poate avea si efecte pozitive asupra reducerii stresului si reglarii somnului.
9. Seleniu
Seleniul este un mineral care sustine sistemul imunitar si functionarea normala a glandei tiroide. Este si un antioxidant puternic si protejeaza organismul de radicalii liberi.
10. Acid folic
Acest nutrient joaca un rol important in dezvoltarea celulelor rosii, dar si sustinerea sistemului imunitar puternic. Este potrivit pentru persoanele de toate varstele, dar in mod deosebit pentru femeile insarcinate, deoarece promoveaza si dezvoltarea celulelor noi si protejeaza impotriva defectelor care pot aparea la nastere.
Include aceste alimente si suplimente in dieta de zi cu zi, dar tine cont si de sfatul medicului. In acest fel poti da startul unui an in care iti pui sanatatea cu adevarat pe primul loc.